www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Bonsai
Dyreparken
Koi Pond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du holder koi’er fordi du beundrer deres smukke ydre og farver og graciøse bevægelser i vandet er det ikke ligegyldigt hvordan du behandler dem. Forkert håndtering kan forårsage skader der er langt værre end f.eks den skade du ønsker at behandle din koi for og som er grunden til at du vil have den op af vandet. Forkert håndtering påvirker koi’ens slimlag, skæl samt dens generelle tilstand idet den stresses og dermed bliver sartere i forhold til at modstå f.eks et parasitangreb.

 

Netting:

Når du ønsker at inspicere/undersøge en koi nærmere eller flytte den fra en dammen, må den specifikke koi isoleres og guides ned i en passende flydebalje. Et godt rundt net der er stort nok og med rette størrelse af fine masker er vigtigt at have.

Nu skal du til at nette din koi. Tag det roligt, det eneste du får ud af at forcere tingene er at jage koi’erne rundt i dammen og stresse både dem og dig selv unødigt. Og ydermere kan en stresset koi påføre sig skader på finner og krop under en hidsig jagt. Ro er den vigtigste faktor og langsomme rolige bevægelser i dammen. Koi’en skal ikke mases op at en kant men forsigtigt guides til at være alene og derefter guides ind i nettet. Når du har den i nettet er det også vigtigt ikke at løfte nettet op af vandet og hen til baljen for derefter at plumpe koi’en i, det er helt forkert procedure. Din koi skal når den er korrekt nettet forblive i vandet mens nettet føres hen til flydebaljen der vippes så koi’en forsigtigt kan guides ned i denne.

 

Koi-Sok

Netter du derimod din koi for at komme den i en balje der står længere nede eller væk er det vigtigt at du benytter en koi-sok for sikker håndtering af koi’en. Koi-sokken er en aflang pose der er åben i begge ender. På den måde gør koi’sokken det muligt at guide koi’en ind med hovedet først for derefter at lukke enden af posen med hånden og efterfølgende lade den slippe ud med hovedet først gennem den åbne ende bagefter uden at koi-sokken skurer mod skællene eller lignende, da den guides ind i den ene ende og ud af den anden.

 

Transport af koi:

Skal du transportere din koi afhænger det af med hvilket formål transporten har, dvs. om du skal transportere den hjem fra en forhandler, transportere den fra din dam til karantænekar eller f.eks til og fra et show.

 

Transport hjem fra en forhandler:

Denne transport er virkelig hård kost for din koi. Den er stresset af at være nettet (måske op til flere gange den dag) og er derefter puttet i en pose med begrænset vand hvorefter der tilsættes ilt..Herefter bør du i øvrigt hvis muligt lægge posen i en flamingokasse eller på anden måde sikre at plastikposen ligger stabilt i bilen så koi’en ikke kan skade sig selv under transporten. Det er klart at inden du kommer hjem er ammoniakindholdet i vandet høj hvilket generer og skader slimlaget og stresser en stresset fisk yderligere). Giv den derfor ro ved hjemkomsten og vær opmærksom på at sygdomme kan opstå grundet stress.

 

Transport f.eks fra dam til karantænekar:

Flytter du din koi et forholdsvis kort stykke skal den nettes som ovenfor beskrevet. Derefter kan man vælge at flytte den i en balje eller i en plasticpose med vand. Vælger man baljen kan man undgå koi-sokken, vælger man posen kan man bruge hænderne eller koi-sokken afhængig af erfaring. Bruger du plasticpose skal små koi’er transporteres med posen horisontalt og store med posen vertikalt og gerne 2 poser indeni hinanden grundet vægten. Nogle er så øvede at de også kan flytte koi’er med hænderne på korte distancer, men du skal virkelig have styr på hvad du gør, en koi er glat og smidig og der skal bare en forkert og uventet bevægelse til førend den har gjort sig fri af dine hænder.

 

Transport til show:

Skal din koi transporteres til et show, er den ”heldigere” stillet. Her har du mulighed for at planlægge flytningen. Hvis muligt bør koi’en faste et par dage i forvejen fordi man derved ikke opnår samme høje ammoniakindhold som hvis koi’en havde spist lige op til flytningen. Den absolutte bedste måde at transportere din koi langt er et mobilt kar som kan lynes bedst.Vandet i det mobile kar kan enten være dit damvand som koi’en er helt vant til eller der kan være tilsat ekstra beskyttelse mod slimlaget a la PVP eller salt for at lette osmoseregulationen hos den stressede koi. Nogle tilsætter også eventuelt en anelse bedøvelse, ikke så koi’en bedøves som til undersøgelse men så den slapper af. Der er også nogen der sænker temperaturen i transportkassen med isterninger ovenpå posen ikke i vandet for at køle koi’en ned og derved dens metabolisme og stressniveau. For længere transport til shows tilkobles der også luftsten for løbende at holde iltniveauet højt. Og phværdien nede.

 

Uanset hvilken transportform du vælger afhængigt af dit behov er det vigtigt at koi’en transporteres med siden til gå-/kørselsretningen, på den måde undgår du at koi’en glider frem og tilbage og skaderne på koi’en reduceres.

 

 

 

 

Koi Hold
Oprindelse
Ordbog
Varianter
Blodlinier/Kendetegn
Køb af Koi
Opdrættere
Anatomi
Sårpleje
Karantæne
Sygdom
Salt
Ferie
Hjemme Apotek
Fodring
Kønsbestemmelse
Vækst/Alder
Mikroskopi/Skrab
Tamme Koi'er
Gydning
Hvad hvis??
Alder/Mønster
Vandpleje
Planter eller ej
Årets Opgaver
Bedøvelse/Medicin
Tyveri/Hærværk
Farver/Skind/Skæl
Håndtering af koi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt Tossehuset før du benytter/kopierer informationer ©