www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Bonsai
Dyreparken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om vores utallige forsøg på hejresikring

Filmklip af bæstet der guffer løs

Og den endelige ultimative løsning

 

2003:

Ganske få timer efter dammen var fyldt op med vand så vi den første fiskehejre vade rundt om pytten for at se om vi havde puttet lidt mad i til den. (vi har ingen billeder af piphans, da den er meget sky, og vi ville hellere sige bøh end finde kameraet frem).

 

Nu var gode råd rådne. Efter at have prøvet med fiskesnøre og andre gode råd på nettet der ikke så særlig kønt ud, måtte Patrick sætte de små grå i sving for at  lave en hejresikring som ikke ødelagde udsynet til havedammen.

 

Først måtte vi have noget lokkemad, og det skulle IKKE være dyre koi'er. Derfor blev de første beboere af havedammen guldfisk. Kom bare an hejre, vi er klar (i klogskabens lys skulle vi nok aldrig have sagt sådan for det var netop hvad den gjorde...igen...og igen)!

 

Første forsøg:

En bevægelses sensor (magen til dem der bruges på f.eks. carporte) er sat op på hønsehuset Det er den lille hvide plet på den midterste stolpe i billedet. Den skulle gerne kunne "se" når hejren nærmer sig.

Herefter starter en hjemmelavet styring en pumpe som er placeret i den rene del af filteret (her kunne også bruges en magnetventil med alm. vandværkstryk) som starter en sprinkler der sender en vandstråle i hovedet på hejren.

 

Opstillingen virkede umiddelbart fint, og vi mistede ingen fisk. Problemet kom først senere da der kom blade på vores kirsebærtræ, som derefter syntes det skulle lege hejre og tømme dammen for ca. 300 liter vand! Ydermere var pumpen, en Grundfoss dykpumpe, ikke kraftig nok til at drive sprinkleren (den kræver min. 1.2 bar) og selv små partikler satte sig fast i sprinkleren og lukkede for gennemgangen. Så Patrick måtte igen vække de små grå.

 

Andet forsøg:

Et par fotoceller bliver monteret på tværs af dammen, og danner dermed en usynlig linje som hejren er nød til at krydse for at komme til fadet,

når hejren krydser denne linje, vil pumpen sende nogle fede vandstråler ud over dammen, som både vil gøre hejren forskrækket samt lave så meget uro i vandet så den ikke kan se fiskene.

Bag det hele er en styring som tager højde for konstant påvirkning af sensorene, samt en max. kørsels tid for pumpen, samt et par andre småting.

Det hele kan stoppes via en fjernbetjening, så vi ikke selv går i fælden. Når vi altså husker at bruge den...

Selv om vi har set hejren flyve over flere gange har vi endnu ikke (7-9-13) mistet nogle fisk, men beviset med en flygtende hejre har vi stadig ikke fået i kassen. Til gengæld har vi haft et fandens hyr med at indfange lokkemaden (guldfiskene) før vores koi'er kunne komme i (stor undskyldning til alle der holder af guldfisk, det gør vi bare ikke:)).

2004

02-05-04:

Så har Fiskehejren været her. Efter vi sidste år satte hegn omkring dammen, af hensyn til børnene, slukkede vi for hejresikringen, da hejren nu ikke havde mulighed for at lande oppe ved dammen, hønsehuset på den ene side og hegn på den anden.

MEN efter vi har fjernet hønsehuset og hegnet, samt udvidet arealet oppe ved dammen, var der lige pludselig alle tiders landingsbane, hvilke vi ikke tænkte på før det var for sent.

I forbindelse med vores nye koi'er har vi solgt de gamle fisk, på nær Camillas yngling. Men i går morges stod hejren her så og den nåede desværre at give "Nikita" et stort hul i nakken, så vi måtte aflive hende. Støren havde den ikke fået ramt.

Nu var det på tide at få lavet en hejresikring igen, fotocellen kan ikke bruges da den kun dækker den ene adgangsvej, så lørdag aften blev der sat en enkelt fiskeline op i ca. 40 cm højde.

Det gamle webcam blev installeret med overvågning, og i morges var fiskehejren her igen. Fra kl. 07.27 og ca. 5 min. frem blev der optaget i alt 10 små klip, disse er samlet til en film (her) bemærk ca. 35 sec. inde i filmen hvordan hejren går over den ene line, den er faktisk kommet over, vi har været ude og måle.

Derfor er der indtil videre sat to liner op, en i 40 cm. og en i 60 cm. højde.

Webcam kører videre de næste par dage.

 

10-05-04

Vi har sat elhegn omkring dammen.

I dag blev en totalt stresset dag. Da de små fisk var puttet i havedammen gik den ene af vores katte helt amok. Hun vandrede omkring bassinnet og daffede ud på må og få efter de små fisk der ikke er så store og derfor godt kan svømme op på det plateau vi har i dammen. Det gik specielt helt galt om eftermiddagen hvor hun flåede i folien efter Maria’s lille koromo der havde gemt sig i en lille fold skræmt fra vid og sans. Nu var gode råd igen dyre (de blev det i hvert fald). I hast måtte vi ræse ud til Kastaniegårdens Planteskole og købe et elhegn. Hjemme igen kæmpede vi en brav kamp for at få de forbandede plastikpinde til bare at stå rimelig lige, men det lykkedes da nogenlunde til sidst. Senere på aftenen fik vi syn for at elhegnet virkede: Vores kat kom fisende hen mod hegnet klar til at fange fisk og fik noget af et chok da hun fik stød. Vi har ikke set hende i nærheden siden.  Elhegnet sælges som katte- og hejresikring, men det er vi nu ikke helt sikre på. Den øverste line tror vi er for lav, så vi venter lige med at fjerne fiskelinerne til vi har syn på sagen (vi kameraovervåger jo dammen pga hejren hver dag). 

Elhegn i 10 og 20 cm, samt fiskeline i 40 og 60 cm. Det må da kunne holde alt væk.

 

11-05-04

En noget trist film her (2,2 min. 3,9 MB) vi har at vise her til skræk og advarsel for alle havedams ejere. Fiskehejren landede i dag og trods liner i  40 og 60 cm samt elhegn i 10 og 20 cm, lykkedes det den alligevel at tage Maria’s lille koromo og derudover give vores Kohaku et hak som vi håber og beder til er overfladisk, samt ramme vores hi utsuri ved gællen samt i nakken, så overlever hun er det et mirakel. Resten af aftenen er derfor gået med at sætte strømførende hegn op længere ude. Det skulle helst afholde den fra at lande, og såfremt den lander skulle den ikke kunne komme så tæt på dammen at den kan nå fiskene. Vi var inden vi satte disse op inde på Havedammen.dk for at læse om hejren. Men de forslag der lå der kunne vi jo se på vores overvågningsfilm ikke holder i virkeligheden. Den er virkelig snu og kan sagtens lange ud gennem de linehøjder som foreslås, det var jo dem vi startede med. Vi har også været ude for at måle hvor den har stået, hvor langt ud i vandet den har kastet sig mv. så vi bedre kan planlægge vores modangreb. Nu håber vi dælme at det lykkes os at ”tæmme” den. Maria er totalt klar til at sætte 220 v på og grille den og bagefter æde den i triumf!!!

En lidt kortere film her(56 sec. 1,6MB), af selve ædegildet.

Elhegn og fislesnøre helt op mod dammen, virkede desværre ikke :-((

El hegn ca 40-50 cm. fra dammen, ikke så kønt, men indtil videre det sikreste.

 

15-05-04

Morgen:

Så har bæstet været her igen (kl. 07.58), men denne gang virkede hejresikringen, selv om den slap for at få stød, øv øv øv, den kunne se linerne og gav op, det havde ellers været fedt at se den smide fjerene af skræk og vandre af sted som en ovnklar lørdagskylling.

Se endnu en lille film her (1,29 min. 2,5 MB)

 

Formiddag:

Vi har lige været ud og kigge i børnehave-bassinet, der har den taget 3 af de små, selv om det næsten var dækket helt over efter vi medicinerede (af hensyn til vores hund og katte som drikker herfra).

Man tror det er løgn,

men her har hejren fisket.

 

Frokost:

Vi tror efterhånden at vi kender kræet godt og så alligevel. Her til frokost landede den igen i vores have, uagtet at vores havedør stod åben og vores hund Sascha gik rundt i haven! Den fløj dog igen med det samme da hun kom fræsende (igennem vores nysåede græs) for at jage den uvedkommende ting væk fra hendes domæne. Og igen til aften da vi var ude i haven fløj den henover naboens tag, men ændrede tydeligt kurs da den fik øje på os og fløj tilbage hvor den kom fra. Vi ved snart ikke hvad vi skal tro, om den er dum eller utrolig snu, men vi hælder nu til det sidste.

 

20-05-04

Her til aften, mens Patrick var ved at lægge vores opdateringer online, kom den langhalsede satan lige forbi, for at se om vi var hjemme, heldigvis var kameraet lige ved hånden, og det lykkedes af få et billede af  hejren siddende på naboens tag, inden den fandt ud af at vi var hjemme.

Nu varer det ikke længe før vi finder haglsprederen frem ;-))

 

24-05-04

Vi må indrømme at vi i dag var fuldstændig målløse da vi kikkede overvågningsklip igennem! Der var hejren kl. 7.15 og i 10 minutter. Og det værste af alt. Den er hoppet over elhegnet, derefter flyver den over dammen og lander på skarpe granitsten samt flyver igen uden at blive rørt af elhegnet. Vi aner simpelthen snart ikke vores levende råd. Den står jo decideret på vores film og lurer og planlægger hvordan den skal komme videre, og det lykkes jo for den. Heldigvis har den ikke taget nogen fisk på trods af at den var her længe – de er nok ikke svømmet tæt på, så måske lærer fisk også at det er fare. Men, anyway nu er vi da gået i total tænkeboks, for hvad pokker skal vi mere gøre. Vi ender med i aften at spænde grønne havesnører udover dammen på kryds og tværs, men det er jo ikke en holdbar løsning, når man gerne vil nyde sin dam. Og det kan da til nød gå nu hvor dammen er retangulær, men hvad med næste år når vi vil udvide, hvordan skal vi så sikre den? Vi hilser hvilket som helst råd/løsning velkommen lige nu! Og nej vi skyder den ikke, den er af en eller anden grund fredet.......

 

Forkortet klip af bæstets besøg (1 min. 1,7 MB)

 

 

Meget kort klip af selve landingen (15 sec. 450KB)

Det var på dette lille stykke møgdyret landede.

Vores meget miderligtidige hejresikring ;-((

P.S. Elhegnet var tændt og virkede (av).

26-05-04

Hejren fløj over her til aften men blev åbenbart skræmt over vores gyselige afskærmning, og det gør vi da også selv, men vi har da vores fisk i behold pt. ;-))

Nyt hejrenet.

Hejrenettet trukket tilbage.

29-05-04

I morges vågnede Patrick kl. 06.30 ved at vores kat Kiara knurrede inde fra stuen. Han går ind for at se hvad der er galt (tror en anden kat er oppe på terrassen) og tror næppe sine egne øjne. Dér lige uden for vinduet på vores overdækkede terrasse går hejren forbi ham. Det betyder altså ikke noget for denne hejre at den ved at gå ind under overdækningen ikke har en mulighed for hurtigt at lette hvis den overraskes, for da den ser Patrick, ”løbes” den sidste meter til halvanden hen til udgangen hvorfra den letter!!!

Vi ved ikke hvad der har fået den til at søge ind på den overdækkede terrasse, kun det gæt at vi har haft vores 1000 l. børnefiskebassin her og den har tidligere ædt alle de fisk hvorfor vi nedlagde det. Måske har den søgt efter dette, vi kan kun gætte??? Under alle omstændigheder er vi  glade for vores nye ”vagt-kat” der ikke lader sig skræmme, når nu vores vagthund lå i sengen hos os og sov sødt ;-))

Men…vi har da rekonstrueret begivenheden…

og drømt lidt videre…se bare her.

11-08-04

Så har vi slået flere fluer med et smæk, efter Bobo var hoppet ud af dammen måtte noget gøres. Vi har ikke lyst til at miste flere fisk på den måde, og samtidig var vi lidt trætte af vores hejre sikring, det var ikke så nemt at komme til dammen, og kønt var det jo ikke ligefrem.

Derfor blev løsningen at lave et lille hegn rundt om dammen med volierenet på siderne, og så nogle store rammer med skyggenet til at lægge over når vi ikke er hjemme eller i haven.

Fordelen ved vores nye overdækning er at ingen dyr kommer ind eller ud af dammen ;-))

Vi får dæmpet sollyset en del, hvilket måske kan hjælpe lidt på trådalgerne, til efteråret (som godt må blive ligeså forsinket som sommeren) slipper vi for blade i dammen, og til vinter kan det hele nemt laves om til en god vinteroverdækning.

Samtidig er der kommet en god kant så ungerne ikke lige dratter i dammen, (dermed ikke ment at de får lov til at være uden opsyn) og kanten er rigtig god at sidde på ;-)) 

Lille hegn på 30 cm.

Nu skal vi bare have lidt græs, igen.

Så er der lukket.

 

2006:

Denne løsning har vist sig at holde og være den ultimative sikring mod både katte og hejre foruden at den samtidig giver vores koi'er skygge. Så selvom det er besværligt er det en lettelse at vide at koi'erne er sikre og at der i øvrigt heller ikke sker springuheld når vi ikke er hjemme som koi'er godt kan finde på hvis de bliver forskrækket og stresset.

 

2007

18-08-07

En lille update på hejresituationen. Som de trofaste læsere sikkert ved har vi gennem årene kæmpet bravt med bæstet hvilket resulterede i vores ”nuværende fort”. Og det har også holdt den…på afstand. For forleden så vi den igen ved søen ca. 50 meter fra os i gang med at mæske sig i fisk. Vi kunne oven i købet hente kameraet og filme kræet. Så ville vi tage et par billeder af når den fløj, men bæstet er så menneskevant at da Maria og Camilla gik mod den rørte den sig ikke ud af flækken før de var så tæt på at de næsten kunne se den ned i halsen! Det er s.. skræmmende og vi er derfor helt sikre på at vi gør det rigtige ved også at overdække en ny dam, for den er fuldstændig ligeglad med hunde og mennesker (der bor nogen lige ved siden af søen). Da vi endelig kom for tæt på fløj den blot op i træet ved siden af søen og ventede på at vi bakkede lidt hvorefter den pænt landede igen!

 

19-08-07

Pudsigt nok at vi lige skulle skrive om hejren og kalde den et bæst og kræ. For i morges efter lang tid fravær i vores have, landede den...lige midt på en af havedammens overdækninger! Maria troede simpelthen ikke sine egne øjne: Klokken var 8.15 og havedøren stod på vid gab da hun lige havde været ude i haven. Ud af øjenkrogen så hun inde i stuen at den let og elegant dalede ned fra himlen og vupti så stod den på det net der dækker vores dam. Hun skyndte sig derfor at vække Patrick & Camilla så de ikke senere skulle tro at det var løgn. Først da Patrick rakte ud gennem døren for at filme, lettede den. vi tror nu ikke at det er den oprindelige dam der igen har tiltrukket den, men vores midlertidige koi-hotel den har set fra luften. Vi er derfor i seriøs tankeboks mht. hvad vi skal gøre for at beskytte vores fisk mens der laves dam, for da den snildt lander i træer er den 17.000 liters svimmingpool med dejlig runde kanter (som en god fed gren) ikke nogen hindring. Og det ville være lidt ærgerligt at lave en ny dam blot for at konstatere at der ikke er nogen fisk at putte i den!

Her et filmklip af denne helt utrolige hejre hvis ihærdighed man næsten må tage hatten af for, den er lidt svær at se men den er der til sidst i klippet, klik her

Det var på det midterset fag den stod.

 

 

 

Havedam
En ide bliver til
Tidligere Dam
Nuværende Dam
Naturpytten
Fiskene
Fiskehejre
Egne erfaringer
Links
Webcam
Dagbog
Dam Data
Filter
Koi Pond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt Tossehuset før du benytter/kopierer informationer ©