www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Bonsai
Dyreparken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stedet er nu fundet, det bliver oppe på plateauet ved hønsehuset. Vi skal bare lige have overstået en uforudset ”hurdle”. Camilla har sin sandkasse stående her og vi går i gang med de store overtalelsesevner om, hvordan sandkassen vil stå meget bedre nede ved legehuset, og vi bestikker hende vist nok også med en stor bamse…så er den hjemme. 

Vi starter med at banke pæle i sådan cirka i den størrelse vi forventer og for at få en idé om hvordan det vil komme til at se ud trækker vi tov rundt om. Vi ender med en udgave der er et rektangel men med indsvævring i midten, hvor vi regner med at skulle lave en fodreplads med en bro over på den anden side af dammen. 

Patrick finder spaden frem og går i gang. Det viser sig hurtigt at det med jorden der bare skulle have været smidt over hækken til naboen ikke holder. Efter 4 trillebøre har han nok, og så er gode råd dyre. Vi begynder derfor i stedet at køre jord ned i køkkenhaven, under syrenen samt lægge jord ind langs hækken til naboen. Resten ryger direkte længere ned i haven på en pressenning, så må løse det problem når vi engang når hertil. 

Efter lang tids gravning tror vi at nu er bunden nået og Patrick er lykkelig. Men Maria har nu fundet ud af at hun kun vil have koi-karper i. Efter at have konsulteret en ekspert omkring dybden for disse fisk om vinteren må Patrick derfor finde spaden frem igen og lige grave ½ meter længere ned!

Pludselig kommer vi til at stå i stampe. Maria’s forældre har købt nyt (læs gammelt hus) hvor Patrick bruger resten af sin tid. De har altid været klar til at hjælpe os, så vi er kun glade for at kunne gøre lidt gengæld. Men det resulterer i at vi ikke kommer videre det år og da efteråret/vinteren for alvor sætter ind prøver vi at dække hullet på bedste vis mens vi krydser fingre for at skidtet holder og ikke styrter sammen undervejs.

Men, da foråret kommer er katastrofen sket, siderne er skredet og et større oprydningsarbejde begynder. Grundet sidernes skred beslutter vi os for at udvide dammen noget mere, så endnu engang findes spaden frem. Og denne gang ramler vi også lige ind i nogle kæmpestore sten på bunden. Da vi ikke kan få dem op, kommer Patrick på den idé at vi da bare graver et hul og smider dem i!

Taget godt ved lære af efterårets/vinterens hærgen på hullet dækker vi hullet til igen, da DMI lover voldsom regn og vi ikke tør tage chancen så tæt på målet. Det er i øvrigt her at tanken om et undervands-kamera opstår.

Endelig er selve udgravningen færdig, men det er opbygningen langt fra at være.

Da selve hullet er gravet, skal der gøres klar til det vigtigste nemlig vandet: 

Først monteres der et bunddræn 110mm, som støbes fast i beton for ikke at give efter for det vandtryk der vil komme. Alle vinkler på røret er udført med 45 graders bøjninger for at modvirke risikoen for slamopbygninger.

Derefter lægges der fibertex i hele hullet for at undgå at småsten eller gamle rødder skærer hul i dugen (selv om den skulle kunne tåle lidt af hvert, EPDM 1 mm.). Undervejs blev der sprøjtet lidt vand på fibertexen da den dermed "klæber" til jorden. Det er blevet aften, men vi VIL ikke stoppe. Vi får fat i naboen til at hjælpe med at lægge den tunge folie (ca. 75 kg. dødvægt) og sætter store spot op i haven for at kunne se. Endelig er folien på plads, og Patrick finder bunddrænet og limer det. 

Så begynder vi langsomt at fylde vand i, og Patrick har sat vandmålere på så vi ved hvor meget der kommer i undervejs. Så ved vi senere  hvor meget vand der er i pytten, i tilfælde af at vi skal ud og købe medicin en dag.  

Folien skal rettes til så den ikke folder for meget. Vi kæmper en brav kamp for at få det rettet så godt som muligt mens der kommer mere og mere vand i. Folien bliver tungere og tungere at rette, så vi når til det punkt hvor vi må erkende at nu må det være godt. Nu er der ingen vej tilbage for at rette op de steder vi fortryder.

Da vi endelig er færdige viser måleren 11.500 liter, hvoraf de 1000 liter ligger i filteret. Vi glæder os over resultatet, men må erkende at nu hvor hullet er fyldt op, ser det allerede mindre ud end da det bare var et kæmpe hul i jorden (det er måske allerede her planerne for en større dam dukker op…)

 

Men vi synes dog stadig selv at resultatet af vores anstrengelser har været det hele værd. Det er lykkedes for os at få en pæn stor havedam som trods vores haves størrelse er naturligt placeret i en ”afdeling” for sig selv, med naturlig afgrænsning til resten af haven. 

Vi har samtidig fået tilplantet dammen med lidt iris, kallaer og om sommeren flydeplanter. Vores mål er enkle ”stilrene” vandplanter, for når rododendronbedet blomster om foråret skal der nok komme masser af farve ved dammen.

Vi er derfor ret tilfredse med projektet, og derfor vil vi bare lade de efterfølgende billeder tale for sig selv, sådan som vores dam så ud i 2003 da vi var færdige:

 

Havedam
En ide bliver til
Tidligere Dam
Nuværende Dam
NaturPytten
Fiskene
Fiskehejre
Egne erfaringer
Links
Webcam
Dagbog
Dam Data
Filter
Koi Pond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt Tossehuset før du benytter/kopierer informationer ©