www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Bonsai
Dyreparken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22-03-09 Så gik startskuddet mht. saltvand.

Siden vi så det nye Red Sea Max saltvandsakvarium hvor du stort set sætter stikket i kontakten og er køreklar, har vi været mere end lune på saltvandshobbyen. Men jo mere vi undersøgte mht. disse begynderakvarier jo flere problemer synes der stadig at være mht. det tekniske setup. Det ender derfor ofte med at rigtig mange bygger om/videre og så er det en for dyr løsning i forhold til slutproduktet, selvom selve akvariet ser rigtig flot ud. Vi valgte derfor at afholde os fra sådan et og har siden ledt efter et passende mindre saltvandsakvarium og helst et lidt tykkere i glasset end ferskvand og med gode mål der kunne arbejdes videre på. Det lykkedes via Saltvandsforum og i fredags hentede vi det så hjem.

Akvariet er på 160 liter og målene er 80x45x45 (160 liter) som skulle give gode muligheder for stenopbygning samt mulighed for et par fisk og forskellige blødkoraller og invertebrater. Der er ikke en masse teknik i det, drives blot af det oprindelige princip om at de levende sten er dit filter, en god proteinskummer fjerne affaldsstofferne fra vandet og at et varmelegeme opretholder temperaturen og så selvfølgelig et par gode pumper som sørger for masser af cirkulation som er specielt vigtigt i et saltvandsakvarium

Akvariet kom med et bord som nok skal skiftes hvis vi beslutter at udbygge og lave sump nedenunder da det er delt med skilleplade men indtil videre bliver det stående som det er. Vi fik også 2 luftdrevne skummere med (red sea samt aquamedic) og nu må vi hvilken en der klarer "baljen" bedst eller vi evt. må opgradere.

Så fandt vi et vi synes om

Også at det har buede kanter

 

Lørdag tog vi derfor ud og shoppe. Her var vi blandt andet i Cichlidecentret for at købet BTN (back to nature) slimline moduler til akvariets bagvæg. Der er mange forskellige løsninger til baggrund: Nogen bruger intet, andre toner selv ruden i blå, andre igen køber udvendig baggrund. Vi valgte at brug lidt ekstra på baggrunden fordi akvariet står op af en væg og vi gerne ville have lukke af og samtidig afdækket den lille sump i højre hjørne. Derudover skulle der vælges sten og sand. Til saltvandsakvarier gælder den tommelfingerregel at min. 10% af volumen skal udgøres af sten. Vi valgte så at købe lidt ekstra, så det endte med i alt 20 kg levende sten fra Caribien som vi købte hos Akvarieudstyr. Der er også mange forskellige typer sand og delte meninger om hvorvidt der overhovedet skal sand i og hvilken type samt om det skal være levende eller ej. Vi valgte en midt i mellem kornet (Natures Way Aragonite Levende Sand 1-2,5 mm), som ikke er helt fin så det pakker sig, men heller ikke er så grov at evt. bundsøgende fisk ikke kan bruge den ordentligt. Også hvad angår salt hersker der mange forskellige holdninger til type og sporstoffer (ja vi kender jo turen fra koi-verdenen mht. holdninger til filter, vandskifte osv osv osv, så det overrasker os ikke). Vi valgte Marine Environment hvor både salt og sporstoffer fulgtes ad så vi ikke kunne dumme os så voldsomt når vi tilsatte det. Det blev blandet fredag aften i køkkenet i en kæmpe tønde og så kørte vi varme på så vi nående en temperatur som de levende sten havde det godt med (over 20 grader).

Så renses der - naturligvis i saltvand

her bobler stenene løs mens vi venter på btn modulerne tørrer

Godt vi ikke er så sarte med boligen

BTN moduler klar til pålimning

Så er det bare med at vente

 

Søndag blev så byggedagen. Her skulle ”revet” bygges op på den rigtige måde så både stenene låste for hinanden så der ikke kommer stenskred, men der samtidig er grobund for masser af små huler til de kommende beboere og mulighed for god cirkulation i akvariet. Vi synes selv det er lykkedes meget godt med de 20 kg. sten vi købte, vi mangler dog lige lidt sten til at skjule tunzen (pumpe) i venstre side (mest et skønhedsproblem men alligevel)

Med masser af huler og plads til god cirkulation bagved

Set fra siden hvor skummer, varme mv. er placeret i "sumpen"

 

Så blev det tid til at pumpe saltvandet fra køkkenet og ud i gangen i akvariet og til at se om vores cirkulation virkede. Det gjorde det heldigvis. Undervejs fyldte vi også det levende sand i så det kunne komme helt på plads.

Så er akvariet fyldt op og noget grumset

Close up af vores lille rev

Billede taget gennem akvariet for at se forskellen senere

 

Nu er det bare at vente på at der kommer gang i algevæksten og at vandværdierne tager en ordentlig tur førend hele baljen er kørt ind og klar til nyt liv. Men allerede her til aften var der betydelig klaring i vandet - de levende sten er altså et fantastisk effektivt filter.

 

Så klart er det efterfølgende

Det ser da ret godt ud synes vi selv

Det her simple set up skulle virke...nu får vi se

 

 

dyreparken
Mindre dyr
Større dyr
Ferskvands Akvarie
Saltvands Akvarie

 

 

   

 

Kontakt Tossehuset før du benytter/kopierer informationer ©